Voleiul este un sport (al doilea în lume ca popularitate)în care două echipe, separate de un fileu înalt, trebuie să treacă mingea deasupra acestuia, folosind mainile, cu scopul de a face ca mingea să atingă terenul advers. Fiecărei echipe îi sunt permise doar trei loviri pentru a trimite mingea către terenul celeilalte echipe. Un punct se câștigă dacă mingea atinge terenul advers sau dacă nu respectă regula celor trei atingeri.
O echipa de volei este alcătuită din 6 jucători. Se joacă 3 seturi câștigătoare din 5, fiecare set a câte 25 de puncte; în caz de egalitate 24 – 24 se continuă setul până în momentul în care una din cele două echipe obține o diferență de 2 puncte (29 – 27, 31 – 29 etc). În cazul în care este nevoie de jucarea ultimului set pentru desemnarea câștigătorului, acesta se joacă pâna la 15 (sau pâna la o diferență de 2 puncte).
Minge ”în teren”:
Mingea este “în teren” când ea atinge solul terenului de joc, inclusiv liniile de delimitare.
Minge “afară”:
Mingea este afară când:
- partea din mingea care atinge solul este complet în afara liniilor de delimitare;
- ea atinge un obiect din afara terenului de joc, plafonul sau o persoană din afara jocului;
- ea atinge antenele, cablul, sforile, stâlpii sau fileul însuși în exteriorul benzilor laterale;
Cum se servește?
- Jucătorul care servește trebuie să fie plasat înafara terenului de joc, în spatele tușei.
- Pentru ca un serviciu să fie complet, mingea trebuie să treacă peste fileu, în terenul adversarilor.
- Există mai multe moduri de a servi mingea:
– Serviciul din mana: jucatorul ține mingea în mâna opusă celei cu care servește (ex: dacă sunteți dreptaci, țineți mingea în mâna stângă), sub talie și deasupra genunchilor, cu genunchii îndoiți. Mingea trebuie lovită de dedesupt, cu pumnul strâns cu degetele în sus. Mingea nu se aruncă în sus, este lovită direct din mână. Este cea mai ușoară metodă de a servi.
– Serviciul de sus: Puneți piciorul stâng în fața piciorului drept, depărtate la nivelul umerilor. Țineți mingea la nivelul ochilor, cu mâna stângă dedesupt și mâna dreaptă deasupra. Se aruncă mingea în aer cu mâna stângă, iar mâna dreaptă se duce în spate și lovește mingea.
– Serviciul din săritură: jucătorul își aruncă mingea în aer, in fata lui, alearga spre ea și o lovește din săritură. La această lovitură jucătorul poate ateriza în teren după ce a lovit mingea. Important este ca momentul în care face săritura să se afle în spatele liniei de tusă.
Cum se primește mingea?
- Poziționează-te astfel încat mingea să vină direct spre tine
- Dacă mingea ajunge la tine și se află deasupra capului, mingea este lovită cu mâinile întinse deasupra capului (coatele puțin îndoite înafară), degetele întinse și depărtate, palmele pregătite să primească mingea.
- Dacă mingea ajunge mai jos de nivelul capului, mingea se lovește de jos.
Punctaj si Serviciu:
- O echipă câștigă un punct:
– dacă reușește să trimită mingea în interiorul terenului de joc advers;
– dacă echipa adversă comite o greșeală;
– dacă echipa adversă este sancționată cu penalizare.
- Faza de joc începe în momentul loviturii de serviciu si se termina când mingea este afara din joc.
- Daca echipa la serviciu câstiga faza de joc ea câstiga un punct si va servi în continuare.
- Daca echipa la primire câstiga faza de joc ea câstiga un punct si dreptul de a servi.
- De fiecare data cand o echipa castiga un punct, jucatorii isi schimba locurile, facand o rotatie in sensul acelor de ceas.