Longboarding

Cine poate face aceasta activitate?

Oricine.

Unde poate fi practicata aceasta activitate?

Oriunde exista asfalt.

Numarul de practicanti: >1

Longboard-ul este un sport similar cu skateboard-ul. Placa de longboard este mai lunga si are rotile mai mari ca si placa de skateboard si este folosit pentru viteza, freeride, slide si slalom.

Longboard-ul este foarte distractiv si este mult mai usor de invatat ca si skateboard-ul.

Tutorial:

1.Ce fel de placa ti se potriveste: Vrei sa te plimbi prin oras? Vrei sa mergi in skatepark? Sau vrei sa cobori dealuri?

DSC08192

–           Placile de diferite dimensiuni au diferite avantaje si dezavantaje: Placile mai scurte sunt mult mai agile dar mai putin stabile. Placile mai lungi sunt mai stabile dar mai putin agile. Incepatorii ar fi de preferat sa inceapa pe o placa mai lunga.

–          Axele sunt mai late pentru a oferi mai multa stabilitate

–         Rotile au diferite duritati pentru diferite stiluri de dat (moi – slalom, tari – derapaje)

2.Purtati echipament de protectie.

3.Aflati cu ce picior mergeti in fata pe placa (goofy – piciorul drept in fata, sau regular – piciorul stang in fata):

–          Daca deja practicati skateboard, snowboard, surf sau wakeboard, atunci folositi aceasi pozitie.  Daca nu, sunt cateva teste prin care puteti afla ce picior sa puneti in fata:

–          Rugati pe cineva sa va impinga din spate, cand stati in picioare, fara avertizare. Piciorul care il puneti primul in fata ca sa va echilibrati este piciorul pe care il puneti in fata pe placa.

–          Piciorul cu care va dati pe gheata inainte este piciorul care il puneti in fata pe placa.

4.Gasiti o zona mare, plata si asfaltata pentru a va da (ex: parcare)

misc-lot-002

5.Obisnuieste-te cu longboard-ul: urca-te pe el, sari pe el pentru a vedea cum functioneaza elasticitatea, indoaie genunchii si lasa-te jos, apoi ridica-te din nou. Incearca sa iti misti picioarele in diferite pozitii pe longboard, fara sa te dai jos de pe el.

6.Pozitia picioarelor pe placa: puneti piciorul din fata in dreptul rotilor din fata, de-a lungul placii (cu varful in directia de mers), pe mijlocul ei. Piciorul liber se foloseste pentru a lua avant. Dupa ce ai prins viteza, pune si al doilea picior cat mai aproape de rotile din spate pe placa, perpendicular pe directia de mers a placii. Dupa ce si piciorul din spate a fost pus pe placa, incearca sa schimbi pozitia piciorului din fata la 45o . Odata ce te-ai obisnuit cu longboard-ul sunt mari sanse sa gasesti o pozitie care pentru tine sa fie mai confortabila.

DSC05401

7.Oprirea longboard-ului: Pentru a opri, muta greutatea pe piciorul din fata, si pune piciorul din spate langa placa, pe asfalt, oprind astfel placa prin frecarea piciorului cu asfaltul.

img_3979

8.Schimbarea directiei de mers: Atunci cand te lasi pe o parte sau alta a longboard-ului vei vira in directia respectiva. Acest proces se numeste “Carving”. Poti sa faci carving pe calcaie sau pe varfuri (depinde pe ce parte iti lasi greutatea). Cu cat stai mai jos pe placa (ghemuit) cu atat te vei deplasa mai repede. Daca stai in picioare, vei pierde din viteza.

9.Incearca sa nu te uiti la picioare atunci cand te dai. Priveste in fata si lasa corpul sa se adapteze natural la miscari.

10.Exersati, exersati, exersati! Cu cat va dati mai mult, cu atat veti deveni mai confortabili pe placa.

ATENTIE!!! Nu incercati sa coborati o panta decat atunci cand sunteti siguri ca puteti controla placa in orice situatie. Inainte sa coborati panta pe longboard, coborati panta pe jos pentru a cunoaste terenul si pentru a da la o parte diferitele obstacole.

Echipament:

sector-9-puerto-rico-bamboo-3175-sidewinder-complete-longboard-top

 

Placa Longboard (Arbor, Sector Nine, Globe, Loaded etc.). Exista diferite marimi si forme ale placii de longboard. Puteti sa cumparati una din skateshop-uri, magazine sportive sau online.

 

 

 

 

Pentru lista completa cu activitati dati click AICI