Ultimate Frisbee


Ultimate Frisbee este un joc non-contact, un joc de ehipa, jucat in toata lumea.

Ultimate se joaca intre doua echipe, fiecare echipa avand sapte jucatori, pe un teren dreptunghiular. La capetele opuse al terenului exista o zona de marcaj “endzones” (ca la fotbalul american). Acestea sunt zonele in care se puncteaza. Se considera punct cand o echipa reuseste sa dea pase unui jucator aflat in zona de marcaj pe care o ataca.

Terenul

Jucatorii nu pot alerga cu discul in mana. Cand prinzi discul trebuie sa te opresti si sa incerci sa-l arunci unui coechipier. Pasand de la coechipier la coechipier, cei care ataca incearca sa duca discul spre zona de marcaj a adversarilor. Daca discul atinge pamantul sau este interceptat de echipa adversa, aceasta intra in posesia discului (schimbul de posesie se numeste “turnover”, ca in fotbalul american). De asemenea se schimba posesia atunci cand un jucator prinde discul in afara terenului de joc.

Ultimate in 10 reguli simple

1. Terenul

Cu forma dreptunghiulara, cu zone de marcaj la fiecare capat. de regula terenul are 64m cu 37m, cu zone de marcaj de 18m.

2. Pornirea jocului

Fiecare echipa se aliniaza pe linia zonei de marcaj. Apararea arunca (“trage”) cu discul echipei adverse. De regula o echipa are sapte jucatori.

3. Punctarea

De fiecare data cand cei care ataca ajung cu pasele in zona de marcaj, primesc un punct. Jocul este reluat dupa fiecare marcare.

4. Traiectoriile discului

Discul poate fi aruncat in orice directie daca ajunge la un coechipier. Jucatorii nu au voie sa alerge cu discul. Persoana care este in posesia discului are zece secunde sa-i dea drumul. Cel care il marcheaza pe aruncator numara secundele.

5. Schimbarea posesiei

Cand o pasa este gresita (ex: discul a atins pamantul, a iesit in afara terenului, a fost blocat sau interceptat), apararea intra imediat in posesia discului si devine echipa atacatoare.

6. Schimbari

Pot avea loc inlocuiri ale jucatorilor dupa marcarea unui punct sau in timpul unei pauze de accidentare.

7. Non-contact

Nu este admis nici un contact intre jucatori. Injuraturile sau simularile sun de asemenea interzise. Orice contact poate fi considerat fault.

8. Faulturi

Cand un jucator interactioneaza cu un altul se produce un fault. Cand un fault intrerupe jocul, acesta se reia ca si cand posesia a fost luata normal. Daca jucatorul care faulteaza nu este de acord cu cel care striga fault, punctul respectiv se reia de la inceput.

9. Auto-Arbitraj

Jucatorii sunt direct responsabili pentru faulturi sau avertismente. Jucatorii isi rezolva disputele intre ei.

10. Spiritul jocului

Ultimate te obliga la fair play. Jocul cometitiv este incurajat, dar niciodata sa nu treaca de respectul dintre jucatori, respectarea regulilor si bucuria de a juca.

 

Echipament:

 

frisbee-utimate-discraft-orange

 

 

 

 

Disc Frisbee – se poate achizitiona de la magazinele sportive