Hacky Sack

Cine poate face aceasta activitate?

Oricine.

Unde poate fi practicata aceasta activitate?

Oriunde

Numarul de practicanti: >1

 

Hacky Sack este un sport care poate fi practicat individual sau intr-un grup de persoane, ce presupune lovirea unei mingi cu piciorul. Pe langa picior, se poate folosi aproape orice alta parte din corp pentru a tine mingea in aer, exceptand mainile (ca la fotbal).

Cum se procedeaza:

1. Intelegeti activitatea: Scopul grupului care practica Hacky Sack este de a tine mingea in aer cat mai mult timp posibil. Intr-un grup, daca fiecare persoana loveste mingea cel putin o data, atunci grupul a reusit sa finalizeze o “runda” sau un “hack”. Cand fiecare persoana loveste mingea de cel putin 2 ori, grupul a reusit un “dublu helix”, si asa mai departe. Obiectivele sunt diferite daca activitatea se face individual. Hacky Sack-ul individual a evoluat de-a lungul timpului intr-un sport foarte complex cu o multitudine de lovituri si opriri ale mingii, care formeaza impreuna o multitudine de “trick-uri”.

2. Cumparati un hacky sack de calitate (sau confectionati unul), preferabil un sac umplut cu nisip sau chiar mici margele: Cu cat sunt mai mari margelele cu atat e mai greu sa opriti si sa tineti sacul. Daca aveti un hacky sack cu margele mari, ar fi bine sa va asezati cu ceva greu pe el (ex: masina) pentru a le sparge in bucati mai mici.

3. Purtati incaltari care au lateralele interioare si exterioare cat mai plate, si un varf lat si plat. Incaltarile pentru skate sunt bune pentru a invata; ofera multe zone cu care poti lovi sau opri mingea.

4.Purtati pantaloni scurti

5.Practicati cele 3 miscari de baza – lovirea cu interiorul (stanga si dreapta), exteriorul (stanga si dreapta) si lovitura cu varful.

–          Lovitura cu interiorul: Dati drumul incet la minge in fata voastra. Folosind mijlocul interiorului piciorului loviti mingea astfel incat sa sara drept in sus. Pentru o lovire corecta, interiorul piciorului cu care loviti trebuie sa fie paralel cu tavanul. Astfel veti reusi o lovitura dreapta in sus, mingea nu se va duce in lateral. Este de ajutor sa indoiti si piciorul pe care stati. Dupa o lovitura, prindeti mingea in mana si repetati pana cand sunteti sigur pe lovitura.

–          Lovitura cu exteriorul: Dati drumul incet la minge cu mana intinsa in lateral si folositi mijlocul partii exterioare a incaltarii sa loviti mingea. Aceasta lovitura este mai dificil de facut, dar fiti atenti la pozitia piciorului (exteriorul piciorului cu care lovim paralel cu tavanul si piciorul de sprijin putin indoit).

–          Lovitura cu varful: Dati drumul incet la minge in fata voastra, la un brat distanta. Folosind varful piciorului loviti mingea inapoi in aer. Repetati.

6. Practicati cele 3 moduri de a opri mingea (“stall”): cu interiorul (stanga si dreapta), exteriorul (stanga si dreapta) si cu varful.

–          Oprirea cu interiorul: Dati drumul la minge in fata voastra. Folosind mijlocul interiorului piciorului prindeti mingea coborand piciorul cativa centimetrii pentru a frana mingea., fara sa sara inapoi in aer. Imaginati-va ca mingea este un ou sau un balon cu apa si trebuie sa il opriti fara sa se sparga.

–          Oprirea cu exteriorul: Dati drumul la minge in lateral si prindeti mingea cu exteriorul piciorului.

–          Oprirea cu varful: Dati drumul la minge in fata si incercati sa opriti mingea cu varful piciorului.

7. Combinati loviturile cu opririle: Incercati sa faceti o serie de lovituri si opriri (ex: exterior stanga, interior stanga, interior dreapta, exterior dreapta). Astfel de exercitii va ajuta sa invatati cum sa controlati mingea mai bine.

8. Tineti piciorul cat mai jos; poate fi greu la inceput, dar lovitura va fi mult mai buna daca reusiti sa loviti de jos;

9. Obisnuiti-va sa loviti mingea si cu alte parti ale corpului: Pentru a tine mingea in aer, va trebui sa loviti si cu pieptul, spatele, gatul, fata, genunchiu, etc. Cel mai important la aceasta activitate este sa nu va opriti.

10. Stati relaxati cand loviti mingea;

11. Exersati de cate ori puteti: fiind o activitate de motricitate, este bine sa exersati cateva minute in fiecare zi si cateva ore odata la o perioada mai lunga (ex: odata pe saptamana).

 

Echipament:

chsooooohlalala1

 

 

Minge Hacky Sack –  se poate achizitiona de la magazine de specialitate sau online.

 

 

 

Pentru lista completa cu activitati dati click AICI

.