De-a v-ati ascunselea

martin-llado-boy-playing-hide-and-seek-in-frederiksberg-copenhagen-denmark

Varsta jucatorilor: >5 ani

Numarul copiilor: >3 jucatori (cu cat mai multi, cu atat mai bine)

Spatiul de joaca: Se poate juca oriunde. Cel mai indicat este afara, in parcuri, in fata blocului, in parcari… oriund exista destule lucruri dupa care sa te poti ascunde.

Materiale necesare: Nu

Cum se joaca:

1. Toti jucatorii se aseaza in cerc si se numara cine urmeaza sa mijeasca. (a miji =  a inchide ochii si a numara pana la un numar)

“Din oceanul pacific. A iesit un peste mic. Si pe coada lui scria iesi afara dumneata.”

2. Cine ramane ultimul la numaratoare va fi cel care va miji (va inchide ochii si va numara pana la 10 sau 20 sau oricat se pun jucatorii de acord). Se stabileste locul unde se mijeste (un copac, un zid, etc.).

3. Restul jucatorilor trebuie sa fuga si sa se ascunda cat mai bine, inainte sa termine numaratoarea cel care mijeste.

4. Cand ajunge la sfarsitul numaratorii, cel care a mijit striga tare: “Cine nu e gata, il iau cu lopata!” semnaland faptul ca pleaca in cautarea celorlalti.

5. Misiunea celui care a mijit este sa se plimbe si sa ii gaseasca pe ceilalti (este de ajuns sa ii vada) si sa fuga inapoi la locul de mija sa ii scuipe (a scuipa = a striga pe nume pe cel vazut si locul unde era ascuns). Daca cel care a mijit nu se indeparteaza de locul de mija, ceilalti striga “Plimba ursul ca rugineste lantul!” pentru a-i atrage atentia ca trebuie sa ii caute, nu sa stea pe loc.

6. Jucatorii care s-au ascuns au misiunea de a sta departe de ochii celui care ii cauta si sa incerce sa ajunga inaintea lui la locul de mija. Cine ajunge inaintea celui care a mijit la locul de mija, este salvat de la a miji tura urmatoare.

7. Tura se incheie atunci cand toti cei care au stat ascunsi fie au fost gasiti si scuipati, fie au ajuns la locul de mija si au scuipat ei pe cel care a mijit.

8. Cel care va miji tura urmatoare este cel care a fost scuipat primul de cel care a mijit.

9. “Ultimul scapa turma!” inseamna ca daca ultimul jucator ascuns reuseste sa il scuipe pe cel care il cauta, aceeasi persoana va miji si tura urmatoare.