Patinajul pe role, este un sport tanar dar care e evoluat foarte repede de la origini. Este o activitate care ofera multe optiuni practicantului: patinajul de viteza, hockey pe role, patinajul in skateparcuri, patinajul urban, slalom, dans pe role, etc. Cu atatea optiuni, este o activitate ideala pentru fiecare dintre noi.
Tutorial:
1. Fa rost de echipament:
- Role: Cumpara o pereche de role care sa ti se potriveasca. Exista mai multe tipuri de role in functie de modul in care vrei sa te dai (role in linie clasice pentru plimbari si hockey, role de viteza, role pentru trickuri, etc.). La inceput este de preferat sa incepeti cu o pereche de role in linie clasice. Cautati sa nu cumparati cele mai ieftine role, veti petrece destul de mult timp incaltati cu ele. Aveti foarte mare grija ca papucul rolelor sa nu va fie prea mare.
- Echipament de protectie: Casca de protectie, genunchiere, cotiere, protectii pentru incheieturi. Nu te ambitiona sa te dai fara masuri de protectie. Vei pica destul de mult pe o suprafata dura.
2. Gaseste un loc bun unde sa inveti. Exista zone in orase unde este interzis patinajul pe role, de cele mai multe ori in zonele aglomerate. Cel mai indicat este sa incepi intr-un spatiu deschis, fara obstacole si gropi, cum sunt parcarile supermarketurilor, sau aleile parcurilor.
3. Fi atent la cei din jurul tau. Este responsabilitatea ta sa ii feresti pe cei din jurul tau, nu invers. Ai grija la diferitele obstacole din jurul tau.
4. Iesi afara cu rolele doar daca este uscat. Rolele aluneca pe asfaltul ud, facand aceasta activitate foarte grea chiar si pentru profesionisti. Daca incepe sa ploua, opreste-te.
5. Exerseaza echilibrul pe role. La inceput este bine sa te obisnuiesti cu rolele pe o suprafata cu iarba (nu aluneca). Fa cativa pasi sa vezi cum se simte. Probabil ca picioarele ti se vor departa mai mult decat vrei, in timp ce incerci sa iti ti echilibrul. Asteapta-te la asta si nu te opune. In curand te vei obisnui cu echilibrul si nu se va mai intampla.
6. Tine genunchii indoiti si stai aplecat putin in fata. Aceasta pozitie te va ajuta sa nu cazi atunci cand inveti. Daca simti ca iti pierzi echilibrul, sprijina-te cu mainile pe genunchi si te vei stabiliza.
7. Exerseaza! De fiecare data cand faci un pas, transfera greutatea pe piciorul care este in fata si in contact cu asfaltul. Exerseaza pana intelegi cum trebuie transferata greutatea de pe un picior pe altul.
8. Da-ti avant. Pune un picior orientat spre directia de mers, iar celalalt la 45 de grade si impinge cu el in asfalt. Greutatea trebuie sa fie pe piciorul orientat spre directia de mers. Dupa ce ai impins in asfalt cu al doilea picior, adu-l paralel cu primul, transfera greutatea pe el si da-ti avant cu celalalt picior.
9. Opreste! Cel mai important la orice activitate pe roti, este sa sti cum sa te opresti. Vei fi mult mai sigur pe tine daca sti sa te opresti in orice conditii. Sunt mai multe modalitati de a te opri:
- La inceput invata sa te opresti folosindu-te de un perete sau gard. Mergi incet spre zid, du mainile in fata si opreste-te in zid cu ajutorul mainilor. Mergi incet!!!
- Cu ajutorul franei de la picior: Cele mai multe role au frana la spate. Ca sa te opresti du piciorul cu frana mai in fata si ridica varful rolei, astfel incat frana sa faca contact cu asfaltul si lasa-te putin pe spate. Pune presiune pe frana si te vei opri. Exerseaza la viteza mica si creste viteza treptat.
- Oprirea in T: Se foloseste atunci cand ai devenit mai experimentat deoarece daca nu se face corect, duce la rotiri necontrolate. Ca sa te opresti, du un picior in spate, perpendicular pe directia de mers (picioarele vor fi in forma de T)si prin frecarea rotilor cu asfaltul te vei opri. Nu este recomandat sa se foloseasca acest tip de franare prea des deoarece duce la uzarea rotilor.
10. Evolueaza! Odata ce ai devenit confortabil pe role (echilibru, avant, oprire) poti sa incepi miscari mai complicate (mergi cu spatele, sari, slalom, etc.). Gaseste-ti stilul propriu si exerseaza.
Pentru lista completa cu activitati dati click AICI
pot participa si persoane adulte pe langa copii sau trebuie sa fii intai inscris si apoi
La evenimentele noastre este invitata sa participe toata lumea, indiferent de varsta. Daca doriti sa fiti la curent cu evenimentele, va invitam sa va abonati la newsletter. O seara frumoasa!