Kite (Zmeu)

Cine poate face aceasta activitate?

Oricine.

Unde poate fi practicat aceasta activitate?

In parcuri, pe campuri deschise, la plaja. Nu inaltati zmeul in zone cu obstacole (cladiri, drumuri, cabluri, etc.)

Numarul de practicanti: >2

Kite este o activitate care se poate face atat in mediul urban cat si in natura. Kite-ul este o activitate care antreneaza buna coordonare a miscarilor.

Alegerea conditilor potrivite:

  1. Achizitionati sau confectionati un zmeu. Exista o varietate de modele si marimi pe piata. Formele clasice sunt cel mai usor de manevrat, dar daca doriti o provocare alegeti mai mare si mai complicat.
  2. Alegeti ziua potrivita. Daca afara nu bate vantul cu putere si se simte briza, este momentul potrivit pentru a iesi afara. Inaltati zmeul doar in conditii de siguranta (cand nu ploua sau fulgera).
  3.  Alegeti locul potrivit. Nu inaltati zmeul in apropierea drumurilor, cablurilor sau cladirilor. Cele mai potrivite locuri sunt parcurile, campurile si plajele. Cand vine vorba de zmeu, cu cat mai mult spatiu cu atat mai multa distractie.
  4. Cheama cu tine un prieten. Activitatea este mult mai usoara in 2.

Inaltarea zmeului traditional:

1. O persoana tine tamburul cu ata, iar o alta persoana tine zmeul. Zmeul trebuie sa fie indreptat spre cel care tine ata si inspre vant. Daca vantul bate din spate, zmeul nu va zbura.

550px-Fly-a-Kite-Step-2

2. Intindeti 15-23 de metri de ata. Rugati partenerul sa se deplaseze cu spatele in directia opusa.  Aveti grija sa nu existe obstacole langa locul de unde se va inalta zmeul

550px-Fly-a-Kite-Step-3
3. Dati semnal partenerului sa dea drumul la zmeu. Asteptati o adiere de vant si trageti de ata pentru a o tensiona si inalta zmeul.

550px-Fly-a-Kite-Step-4
4. Fiti atenti la directia vantului. Daca directia vantului se schimba, va trebui sa va adaptati.
Exemplu:550px-Fly-a-Kite-Step-5–          Sa presupunem ca “I” sunteti dumneavoastra si “U” este persoana care tine zmeul
–          Vantul trebuie sa bate in aceasta directie: I——————————->U

5.Aveti grija ca vantul sa bata in linie dreapta de la dumneavoastra la cealalta persoana. Daca constientizati acest lucru, veti putea sa tineti zmeul in aer mai mult timp

550px-Fly-a-Kite-Step-6
6.Pentru a permite inaltarea zmeului, dati drumul la ata. Aveti grija la capatul atei – daca zmeul nu este foarte bine facut, este posibil ca ata sa iasa de tot de pe tambur si sa pierdeti zmeul.

550px-Fly-a-Kite-Step-7
7. Pentru a cobori zmeul, strangeti ata inapoi pe tambur.

550px-Fly-a-Kite-Step-88.       Faceti lucrurile mai interesante:

–          Cat de repede puteti aduce ata la 45 de grade fata de sol, la lungimea maxima?

–          Cat de repede puteti intinde 150 de metri de ata?

–          Cat de mult puteti sa il tineti in aer?

–          Aduceti zmeul in mana, fara sa atinga pamantul.

–          Etc.

Exista zmee moderne la care nu mai exista tamburul cu ata legata de mijlocul zmeului. In schimb, aceste zmee au 2 ate legate de lateralele zmeului la un capat si de cate un maner la celalalt capat. Aceste zmee se numesc “Power Kite”, au o putere mai mare decat zmeul traditional, si ofera posibilitatea de a te deplasa cu puterea vantului folosind orice mijloc de deplasare la care mainile sunt libere (snowboard, ski, longboard, skateboard, etc…).

Echipament:

Stowaway_Diamond_Kite_mp

 

 

Zmeul Traditional se poate achizitiona de la magazine de profil sau online. Acest tip de zmeu se poate coonfectiona manual, destul de usor. Confectionarea zmeului este un bun exercitiu de creativitate si dexteritate.

 

 

 

power-kite-lesson-taster

 

 

Power kite-ul este varianta moderna a zmeului traditional si ofera posibilitati mult mai mari de distractie. Se poate achizitiona de la magazine sportive sau online.

 

 

 

 

 

Urmatorul filmulet explica cum va puteti face propriul zmeu traditional.